Zuinig verwarmen via vloer en wand

In sommige ruimtes in huis wil je liever geen plaats opofferen aan radiatoren. In dat geval biedt vloer- of wandverwarming een elegante oplossing. De onrechtstreekse stralingswarmte is bijzonder aangenaam. Bovendien is de nieuwe generatie vloer- en wandverwarming  ook extra zuinig.

Naast het gangbare systeem met waterbuizen, wint elektrische vloer-en wandverwarming aan populariteit. Dat heeft vooral te maken met het gemak van plaatsen en aansluiten. Er komen namelijk geen waterleidingen meer aan te pas. De verwarmingselementen zitten verwerkt in een ultradun matje van 5,5 mm. Minder dan een centimeter extra hoogte dus!

Welke soort vloer is geschikt voor vloerverwarming?

In principe kan elke tegel tot formaat 100 x 100 cm op vloerverwarming verlijmd worden. Het maakt niet uit of het natuursteen of keramisch materiaal is. Ook (kopie-)parket is mogelijk. Let op: de grootste formaten vereisen aangepaste lijm.

Voor de langwerpige, keramische parkettegels, voor tegels die ‘in verband’ gelegd worden en voor formaten van meer dan 100 x 100 cm is een extra ontkoppelingsmat aanbevolen. Voor laminaat moet je een speciale ondervloer voorzien.

Temperatuursensoren onder de bekleding zorgen voor een nauwkeurige regeling waarbij geen energie verloren gaat. De reactietijd van elektrische verwarming is namelijk bijzonder snel. En wat dacht je van een extra warme zone onder je voetjes aan de wastafel? Dat kan, dankzij de mogelijkheid om te werken met aparte circuits.

Wand en verwarming in één

Hetzelfde principe geldt ook voor wandverwarming. Er bestaan kant-en-klare modules, die in elke situatie toe te passen zijn omdat het formaat van de platen aan de desbetreffende omstandigheden aangepast kan worden. In de douche, bijvoorbeeld, maak je het extra comfortabel met een verwarmde wand. Zelfs in een inloopdouche heb je het altijd lekker warm en nadien drogen de tegels razendsnel op. Wèg kalkaanslag!

Verlaagd btw-tarief

Vloer- of wandverwarming plaatsen vergt vakkennis en ervaring. Niet elke doe-het-zelver is hiermee vertrouwd. Door de plaatsing over te laten aan specialisten, neem je geen enkel risico. Als je woning ouder is dan 10 jaar geniet je bovendien van het verlaagde btw-tarief van 6%, zowel op het materiaal als het werk!

Heeft u vragen over het assortiment? Zoekt u iets specifiek?