Zo onderhoud je natuursteen en hout

Met natuursteen, kleiklinkers en hout kies je voor authentieke, tijdloze materialen. Het reinigen is niet per sé moeilijk, maar elk materiaal vergt wel een specifiek onderhoud. Pas de volgende tips toe en geniet een leven lang van tijdloze klasse.

Terras in blauwe hardsteen: laat de regen het werk doen

In tegenstelling tot andere materialen behoudt natuursteen levenslang zijn kwaliteiten. Belgische blauwe hardsteen, bijvoorbeeld, is een kwaliteitsvolle, duurzame natuursteen van bij ons. Ideaal voor intensief gebruik, bijvoorbeeld voor dorpels, of als pad of terras rondom het huis.

Omdat Belgische blauwe hardsteen niet poreus is, krijgt vuil weinig kans. Een fikse regenbui spoelt je terras vanzelf schoon. Na een barbecue toch een vetvlek? Laat de zon en de tijd hun werk doen. De vlek zal vanzelf verdwijnen. Als je sneller resultaat wil zien, behandel de vlek dan met een detergent voor natuursteen.

Een jaarlijkse lenteschoonmaak is aan te raden als je het terras er weer helemaal fris wil laten uitzien. Ga op een vochtige dag aan de slag met een schuurborstel en niet-zuurhoudende reiniger. Dit kan je kopen bij de tegelleverancier, of gebruik gewoon waspoeder met biologisch actieve enzymen. Laat intrekken en spoel af. De enzymen pakken moeiteloos de groene aanslag aan. Mocht je een hogedrukreiniger gebruiken, stel deze dan niet te sterk in om de voegen te sparen.

Keukenwerkblad in graniet: beschermd van bij de start

Ook graniet is een heel slijtvaste natuursteen, vandaar dat het zo vaak gekozen wordt als keukenwerkblad. De steenkapper voorziet al een beschermende impregnatie met een professioneel product, waardoor het werkblad uitstekend beschermd is tegen vlekken. Verder volstaat een dagelijkse beurt met water en natuurzeep om de oppervlakte proper te maken en tegelijkertijd te voeden.

Ter info: een opkomende trend is een werkblad in marmer. Het onderhoud is dan iets intensiever dan graniet.

Badkamer in marmer: gebruik vlekstop

Met marmer haal je niet alleen tijdloze klasse in huis, het is ook een uiterst duurzaam materiaal. Van alle natuursteensoorten is marmer wel de meest delicate. Zure vloeistoffen, zoals azijn en citroensap, kunnen sporen nalaten.

Om marmer te beschermen kan je het inwrijven met een speciale was. Nog makkelijker is het gebruik van een zogenaamde ‘vlekstop’. Dit impregneermiddel versterkt de kleur van poreuze steenoppervlakken en beschermt het tegen vocht en vuil. Zeker toe te passen in de badkamer, dus! Verder volstaat een eenvoudige wekelijkse schoonmaak met warm water en groene zeep.

Oprit in kleiklinkers: af en toe een stevige douche

Een ander mooi natuurproduct zijn kleiklinkers. Dankzij hun uitzonderlijke hardheid kan je gewoon met de hogedrukreiniger de oprit schoonspuiten, zonder de textuur aan te tasten. Vul nadien wel de voegen opnieuw op met splitzand.

Groeit er onkruid tussen de klinkers? Pak het dan gewoon zo snel mogelijk aan, met de hand, of met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel. Zoals altijd is snel onderhoud bij een klein probleem belangrijk om grotere problemen te voorkomen.

(Half)massief parket: reinigen en voeden met natuurzeep

Halfmassief parket bestaat uit verschillende lagen hout met een toplaag in kwaliteitseik. Het verschil met parket in massief hout is niet zichtbaar, behalve in de portemonnee.

Afhankelijk van de afwerking van het parket - met olie of met vernis - verschilt het onderhoud. Met lauw water en natuurzeep kom je al heel ver. Lees hier meer over het onderhoud van parket.

Foto's: Beltrami en Vanhulle Tegels en Parket

Heeft u vragen over het assortiment? Zoekt u iets specifiek?