Waar moet ik op letten bij de aankoop van een tegel?

Ah, tegels. Wanneer je aan het bouwen of verbouwen bent, dan besteed je best het nodige denkwerk aan de vloerbekleding. Waarom zou je onvoorbereid beginnen aan de zoektocht naar de perfecte tegel? Er zijn enkele keuzes die je moet maken alvorens naar de tegelhandelaar te trekken; denk aan welke look je wilt, aan welke minimumvereisten de tegel moet voldoen en bekijk uiteraard in welke ruimtes de tegelvloer terecht komt. In dit artikel geven we je een handig lijstje om te helpen bij je keuze.

Kies je stijl

Meestal heb je al een idee van welke soort tegel je wilt. Ga je voor een moderne strakke look, dan zijn sobere tegels helemaal jouw ding. Verkies je de rustiek landelijke stijl, dan is imitatienatuursteen meer voor jou.

Maar ook de kleurkeuze is belangrijk, en daar komen praktische overwegingen bij kijken. De meeste huishoudens kiezen voor grijze tegels omdat stof, met zijn gelijkaardige grijze kleur, minder snel opvalt. Droom je van een bijna witte of bijna zwarte vloer – denk aan beton- en cementvariaties – dan moet je het extra kuiswerk er jammer genoeg bijnemen.

Besluit: wil je weinig onderhoud, speel dan op safe en ga voor grijstinten.

Afmeting van de tegel

Ook de grootte van de tegel heeft een impact op je interieurlook. Grote tegels hebben een vergrotend effect en geven zuurstof aan kleine ruimtes. De voegen tussen de tegels verdelen de ruimte namelijk; het lijnenspel creëert drukte. Hoe groter je tegel, hoe minder voegwerk, hoe minder de ruimte verdeeld wordt, hoe groter de kamer lijkt. Deze regel geldt ook voor betegelde muren. Wil je een muur ‘opentrekken’, ga dan voor een tegel van bijvoorbeeld 60 op 120 cm.

“In de winkel doen we de proef met twee tegelvlakken; één is bedekt met tegels van 45x45, het andere met tegels van 60x60. Onze klanten denken altijd dat de ruimte met de kleinere tegels ook effectief kleiner is, maar in realiteit zijn beide tegelvlakken even groot.”
- Pascal Vanderhaeghe, verkoop tegels bij Vanhulle tegels en parket

Besluit: wil je een rustige en ruime uitstraling, kies dan voor grote tegels.

Gerectificeerd of niet-gerectificeerd?

Ook belangrijk voor je voegwerk is het onderscheid tussen gerectificeerde en niet-gerectificeerde tegels. Een gerectificeerde tegel is recht afgesneden aan de zijkanten. Daardoor kan je ze dichter tegen elkaar leggen met kleinere voegen, wat eveneens een vergrotend effect op de ruimte heeft. Als je liever niet-gerectificeerde tegels wilt – om bijvoorbeeld de natuurlijke of landelijke look na te streven – dan kan je kiezen voor aangepast kleurvoegsel, om de impact op het ruimtegevoel van de kamer te verminderen.  

Besluit: niet-gerectificeerde tegels zijn ideaal voor een landelijke stijl.

Mat of glanzend?

Deze afweging heeft een effect op het onderhoud van je tegelvloer. Op een weerspiegelend oppervlak valt vuil en stof harder op. Dat is de reden dat meer en meer mensen voor matte tegels kiezen. Over het algemeen geldt deze regel: als je weinig kuiswerk wilt, ga dan voor mat. Bij sommige tegelsoorten valt vuil minder op en moet je dus niet letten op de glans, zoals bij marmertegels met nervenwerk.

De meeste keramische tegels zijn er zowel mat als glanzend. Tegenwoordig vind je ook meerdere betonvloeren en consorten in soft afwerking of glimmende leerlook. Onthoud dat glanzende tegels extra polijsting nodig hebben en meestal iets duurder uitkomen.

Besluit: kies voor mat of glanzend in functie van onderhoud, look en budget.

 

Keramische tegels of natuurlijke alternatieven?

In ons vorig artikel hebben we het uitgebreid gehad over het onderhoud van elk type vloer. Van alle soorten vloeren zijn keramische tegels ronduit het makkelijkst te onderhouden. Ben je fan van cement, beton, parket of natuursteen? Overweeg dan het keramisch alternatief om jezelf onderhoudswerk te besparen.

Besluit: alle keramische tegels zijn even makkelijk te onderhouden.

Antislip of niet?

De kans is groot dat je voor de inloopdouche of badkamer op zoek gaat naar een tegel met antisliplaag. Maar doordat de meeste tegels tegenwoordig mat zijn en matte tegels minder glijden, is een antisliplaag geen vereiste meer. Er zijn zelfs matte tegels die uit zichzelf een soort van antislip effect hebben wanneer ze in contact komen met water. Glanzende tegels daarentegen worden sneller glad, dus bejaarden en mensen met beperkte mobiliteit kijken best wel naar gespecialiseerde tegels voor de badkamer.

Besluit: alleen mensen met beperkte mobiliteit kijken best naar antisliptegels voor de badkamer.

Slijtweerstand of minimum kwaliteit?

Vroeger moest je kijken naar de slijtweerstand van een tegel; tegels met minder slijtweerstand verliezen namelijk sneller hun glans en kunnen looplijnen tonen. Maar over het algemeen is de kwaliteit van tegels zodanig gestegen dat bijna alle tegels slijtvast zijn. Hou er rekening mee dat de prijs van je tegel geen indicatie van kwaliteit is, maar eerder door de stijl en uitvoering bepaald wordt. Goedkopere tegels komen simpelweg in minder uitvoeringen, en er zit over het algemeen meer herhaling in het patroon of de print.

Besluit: praktisch elke keramische tegel heeft een goede slijtweerstand. Goedkopere tegels hebben sneller een repetitief karakter.

Wat als ik vloerverwarming wil?

Alle keramische tegels geleiden warmte even goed. Maar warmte doet je chape (of dekvloer) krimpen en uitzetten, wat scheuren in je tegels kan veroorzaken. Vroeger moest je de druk verdelen met een ontkoppelingsmat, vandaag bestaat er ook speciale lijm die de druk opvangt. Informeer je in onze winkel naar de mogelijkheden op vlak van vloerverwarming.

Besluit: alle keramische tegelvloeren geleiden warmte even goed.

 

Eens je deze keuzes gemaakt hebt, sta je al een heel stuk verder in je zoektocht naar de perfecte tegel. Klaar om écht op zoek te gaan? Kom langs in onze winkel voor persoonlijke tips en advies op maat van jouw interieur. Onze verkopers helpen je graag verder!

Heeft u vragen over het assortiment? Zoekt u iets specifiek?