Renoveren kan je leren

(Ver)bouwplannen? Hoe beter je je vooraf informeert, hoe meer kans op een geslaagde realisatie!

Hoe leg je een nieuwe vloer zonder de oude uit te breken? Wat met hoogteverschillen? En hoe kan je minder btw betalen? Lees hier meer over de nieuwste materialen en technieken die ervoor zorgen dat je trots zal zijn op het eindresultaat.

De basis: een stabiele, effen vloer

Een nieuwe vloer geeft de hele ruimte een nieuwe uitstraling. De renovatie wordt een pak minder ingrijpend als je de nieuwe vloer plaatst op de bestaande ondergrond. Dat kunnen tegels, planken of OSB-platen zijn. De voorwaarde is wel dat deze stabiel en effen is.

Hoe ga je te werk?
Ontvet de ondergrond en voorzie deze van een geschikte primer om de lijm perfect te doen hechten. Zijn er oneffenheden? Dan moet je deze egaliseren met egaline. Dat is een vloeibare mix van cement en kunsthars waarmee je kleine oneffenheden kan wegwerken.

Op een houten ondervloer moet steeds een ontkoppelingsmat worden aangebracht alvorens te betegelen.

Egaliseren is niet echt moeilijk, maar je moet toch wel enige ervaring hebben. Vraag in elk geval ook het advies van de werfleider of je tegelspecialist. Doe je een beroep op vaklui, dan geniet je bovendien van het verlaagde btw-tarief (zie verder).

Enkel of dubbel verlijmen?

Afhankelijk van de afmetingen van de nieuwe vloertegels of -planken moet je een enkele of een dubbele laag aanbrengen. Zie onderstaand schema.

Tip: Houd er rekening mee dat dubbele verlijming ook meer werkuren betekent!

Wat met niveauverschillen?

Komt het op enkele millimeters aan? Informeer dan naar extra dunne keramische tegels van slechts 3 à 5 mm dik. Ze zijn specifiek ontworpen om over een bestaande vloer (of wand) aan te brengen en versterkt met glasvezel. Voor het overige hebben zij dezelfde kwalitatieve en esthetische eigenschappen als hun ‘dikkere’ broertjes. Met dunne tegels beperk je aanzienlijk het verhogen van de nieuwe vloer.

Opgelet! Deze moeten steeds dubbel worden verlijmd! 

De finishing touch

Om het hoogteverschil van de nieuwe vloer tegenover de bestaande vloer in andere ruimtes van de woning op te vangen bestaan er speciale profielen. Ze zorgen voor een decoratieve afwerking van de tegelkanten en beschermen tegen beschadigingen. Afwerkingsprofielen bestaan in verschillende versies: recht of afgerond en verkrijgbaar in verschillende metaaluitvoeringen. De plaatsing ervan is relatief eenvoudig.

Met plinten in hetzelfde materiaal zet je helemaal de puntjes op de i. Laat plinten verzagen en afwerken in hetzelfde materiaal als je nieuwe vloer. Of kies voor een schilderplint in dezelfde kleur als je muur.

Grotere tegels? Sneller resultaat!

Nooit eerder waren er zoveel tegelsoorten verkrijgbaar in XXL-formaat. Langwerpig kan je gaan tot 150 x 75 cm, vierkant tot 120 x 120 cm. Met deze royale formaten is de hele vloer extra snel gelegd. Dat er weinig voegen zijn, is een extra troef in vochtige ruimtes als keuken en badkamer. Ook hier geldt de regel : dubbel verlijmen! Mooie voorbeelden van XXL-tegels vind je hier.

Minder btw en meer garantie

Nog een laatste tip: maak gebruik van het verlaagd btw-tarief door de werken over te laten aan de plaatsingsdienst. Als je woning ouder is dan 10 jaar geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% (i.pl.v. 21%), zowel op het materiaal als het werk!

Een vloerrenovatie vergt vakkennis en ervaring. Niet elke doe-het-zelver is hiermee vertrouwd. Door gespecialiseerd werk te laten uitvoeren door specialisten, neem je geen enkel risico. Je weet dan zeker dat het op de correcte manier gebeurt en als er zich later problemen zouden voordoen met de vloer, dan ben je altijd zeker van garantie.

Heeft u vragen over het assortiment? Zoekt u iets specifiek?