Nieuwe vloer op oude vloer

Een nieuwe vloer geeft de hele ruimte een nieuwe uitstraling en tegenwoordig is zo’n klus vlot geklaard. Als de bestaande ondergrond nog in goede staat is, kan je de nieuwe vloer er gewoon op plaatsen.

Het uitbreken van een bestaande vloer is nogal omslachtig... Afbreken en afvoeren kost geld en energie, om van de stofwolken nog maar te zwijgen. De renovatie wordt een pak minder ingrijpend als je de nieuwe vloer plaatst op de bestaande ondergrond. Dat kunnen tegels, planken of OSB-platen zijn. De voorwaarde is wel dat deze stabiel en effen zijn.

Hoe ga je te werk?

Ontvet de ondergrond en voorzie deze van een geschikte primer om de lijm perfect te doen hechten. Zijn er oneffenheden? Dan moet je deze egaliseren. Vraag in elk geval ook het advies van de werfleider of je tegelspecialist.

Wat met niveauverschillen?

In principe komt elke tegel in aanmerking, maar er bestaan nu ook extra dunne tegels – 3 à 5 mm - die specifiek ontworpen werden om over een bestaande vloer (of wand) aan te brengen. Die tegels zijn versterkt met glasvezel. Voor het overige hebben zij dezelfde kwalitatieve en esthetische eigenschappen als hun ‘dikkere’ broertjes.

Met dunne tegels beperk je aanzienlijk het verhogen van de nieuwe vloer. Houd er echter rekening mee dat grote tegels – vanaf 50 x 50 cm – een dubbele verlijming vereisen. D.w.z. lijm op de ondergrond en lijm op de tegel, samen zo’n 5 mm lijm.

Om het hoogteverschil van de nieuwe vloer tegenover de bestaande vloer in andere ruimtes van de woning op te vangen, zijn er meerdere mogelijkheden. Maak je keuze uit het uitgebreide aanbod afwerkingsprofielen, recht of een afgerond, en verkrijgbaar in diverse metaaluitvoeringen. In bepaalde gevallen is een tussendorpel in natuursteen of keramiek, of een arduinen repel de beste oplossing.

Nog een laatste tip van Vanhulle : maak gebruik van het verlaagd btw-tarief!

Een vloerrenovatie vergt vakkennis en ervaring. Niet elke doe-het-zelver is hiermee vertrouwd. Door de plaatsing over te laten aan specialisten, neem je geen enkel risico. Als je woning ouder is dan 10 jaar geniet je bovendien van het verlaagde btw-tarief van 6%, zowel op het materiaal als het werk!

Heeft u vragen over het assortiment? Zoekt u iets specifiek?