Hoe onderhoud je halfmassief parket?

Halfmassief parket, ook wel samengesteld of meerlaags parket genoemd, bestaat uit verschillende lagen hout met een toplaag in echte kwaliteitseik. Het verschil met parket in massief hout is niet zichtbaar, niet hoorbaar en niet voelbaar. Behalve in de portemonnee! En dat is niet de enige troef van halfmassief parket.

 

 

Over de look van halfmassief parket kunnen we kort zijn: het ziet eruit als massief parket. De toplaag in echte eik is 2 tot 6 mm dik en is zowel onbehandeld als afgewerkt met olie of vernis te verkrijgen.

Onder die toplaag zitten verschillende lagen ‘gewoon’ hout. Dit drukt uiteraard de prijs, en is een duurzame manier om minder edele houtsoorten te verwerken zonder aan kwaliteit in te boeten. Dat die lagen in verschillende richtingen gelijmd worden, is trouwens een enorm voordeel bij temperatuurschommelingen. Hierdoor zet het hout namelijk gelijkmatig uit. Ook in combinatie met vloerverwarming zit je dus goed.

Plaatsen van halfmassief parket

Door de stabiele samenstelling kan je halfmassief parket zowel zwevend als verlijmd plaatsen.

Net als een massieve plankenvloer, is ook halfmassief parket een natuurproduct dat ‘leeft’ en reageert op omgevingsinvloeden. Het begint al vóór de plaatsing. Neem de planken uit de verpakking en laat ze twee weken acclimatiseren in de ruimte. Zo kan het hout ademen en zich aanpassen aan de luchtvochtigheid.

Of je de plaatsing nu overlaat aan specialisten, of liever zelf doet, de eerste reinigingsbeurt is cruciaal voor het eindresultaat.

  • Stap 1: zorgvuldig stofzuigen. Geen enkel vuiltje mag aan je oog ontsnappen.
  • Stap 2: behandel het parket met een speciale conditioner. Herhaal 2 tot 3 keer en laat het voedende en beschermende product telkens minstens een uur inwerken zonder de vloer te betreden.

 

Hoe onderhoud je parket?

Parket afgewerkt met olie:

Van een wekelijkse schoonmaakbeurt knapt je parket flink op, tenminste als je het juiste product gebruikt. Schoonmaken met louter water is nefast voor hout. Het water moet altijd een natuurzeep bevatten. Volg hierbij nauwkeurig de verhouding die de fabrikant aangeeft, bijv. 125 ml zeep op 5 l lauw water. Wring de dweil of mopper goed uit voor je aan de slag gaat, en werk in de richting van de planken. De natuurzeep reinigt en voedt het hout. Niet naspoelen, dus.

Gevernist parket:

Vernis beschermt het hout tegen vocht en vuil. Houd die beschermlaag wel in de gaten, want vernis slijt af door er op te lopen. Het volstaat dan om het parket licht op te schuren en opnieuw te vernissen.

Luchtvochtigheid: meten is weten

Door de luchtvochtigheid in de kamer op peil te houden, blijven de planken letterlijk in vorm. Geeft de vochtigheidsmeter constant 55 à 60% aan, dan zit je goed. Het loont de moeite om te investeren in een luchtbevochtiger, zeker in ruimtes die verwarmd worden.

 

Wie rekening houdt met deze factoren bij het plaatsen en onderhouden van halfmassief parket, wordt beloond met jarenlange schoonheid in huis!

Heeft u vragen over het assortiment? Zoekt u iets specifiek?