De grote lenteschoonmaak is er: zo onderhoud je jouw vloer best

De lente komt eraan! Begint het bij jou al te kriebelen om je huis een heuse schoonmaakbeurt te geven? Maak van de gelegenheid gebruik om ook de vloer een grondig onderhoud te geven. In dit artikel overlopen we hoe je jouw vloer doorheen het jaar onderhoudt, hoe je vlekken voorkomt, welke producten beter te vermijden zijn en hoe je jouw vloer zo lang mogelijk mooi houdt.

Voor elke vloer een eigen aanpak

Keramische tegels: weinig onderhoud nodig

Laten we beginnen bij de gemakkelijkste in het rijtje. Keramische tegels zijn er in alle stijlen en kleuren, waardoor ze in elk interieur tot hun recht komen. Extra mooi meegenomen? Ze zijn enorm makkelijk te onderhouden. Doordat ze gebakken worden, hebben ze geen poreus oppervlak en krijgen vuil en permanente vlekken geen kans. Licht kuisen doe je best één keer in de week, met traditionele producten. Indien je vloer uitzonderlijk veel vet opvangt (bijvoorbeeld door een keukendampkap die onvoldoende afzuigt) dan kan je om het half jaar een intensiefreiniger gebruiken.

Waar je wel mee moet opletten? Vermijd voedende zepen zoals Marseillezeep of Carolin. Deze zijn bedoeld om poreuze oppervlakken te voeden, op te vullen en te beschermen. Aangezien keramische tegels ondoordringbaar zijn, nemen ze de voeding niet op en blijf je achter met een vettige laag waar voetafdrukken en strepen op achterblijven.

Natuursteen: laat de elementen hun werk doen

Iets delicater om te onderhouden is natuursteen. Het poreuze oppervlak durft namelijk al eens vlekken op te nemen. Om dat te voorkomen kan je een beschermlaag aanbrengen met voedende zeep. Maar de ultieme verzorging voor natuursteen, dat zijn de natuurelementen zelf. Voor natuursteen die buitenshuis ligt, zijn zon, regen en wind de beste reinigers. Heb je na enkele jaren toch last van groene aanslag, probeer dan Green Free van Berdy, een van de vele gespecialiseerde kuisproducten die we verkopenIn dit artikel lees je meer specifieke tips over het onderhouden van je natuurstenen vloer.

 

Beton: ga voor een goede coating

Minder goed nieuws voor liefhebbers van een betonvloer. Dit mooie materiaal is nog poreuzer dan natuursteen en geeft dus nog meer risico op vlekken. Gezien de gevoelige aard van de vloer moet je erg oppassen met chemische producten, zure stoffen, vetplekken en weerselementen. Toch gemorst? Zo snel mogelijk kuisen met warm water en een beetje natuurlijke zeep. Maar voorkomen is beter dan genezen; bij een groot deel van ons aanbod voorzien de fabrikanten een basiscoating met een garantie tegen verkleuring. Vraag zeker naar deze garantie wanneer je betontegels gaat kopen.

 

Cementtegels: overweeg een alternatief in keramiek

Net zoals bij beton en natuursteen moet je ook bij cementtegels erg voorzichtig zijn met het onderhoud. Kuisen doe je idealiter droog, met een stofzuiger of een zachte borstel. Ben je helemaal weg van de cementlook maar speel je liever op safe qua onderhoud? Heel wat producenten bieden een keramisch alternatief dat er identiek uitziet als een cementen tegel. Zo heeft Marca Corona de Terra ontwikkeld, voor een vloer met de authentieke charme van de cementtegel met het onderhoudsgemak van een keramische tegel. Maar oordeel vooral zelf; je kan deze keramische cementtegel in onze winkel ontdekken.

 

Mozaïek: opletten met voegen

Bij het kuisen van een mozaïeken muur of vloer moet je twee keer oppassen. Je moet rekening houden met het materiaal van de steentjes én met het voegwerk. Vooral dat laatste is opletten geblazen, want voegen zijn poreus waardoor ze makkelijk verkleuren. Een gespecialiseerde voegenreiniger is best geschikt maar kan alsnog een kleine kleurverandering teweeg brengen. Ook hier geldt beter voorkomen dan genezen. Zo verkoopt Vanhulle verschillende soorten gekleurde voegmortel, onder andere van het merk Weber. Deze mortel is bestand tegen aanslag en bacteriën wat resulteert in minder kans op verkleuring.

 

Parket: vermijd helder water

Parket is − door zijn natuurlijke oorsprong − absorberend van aard, dus giet nooit rechtstreeks helder water op parket. Een wekelijkse stofzuigbeurt houdt de parketvloer meer dan proper. Je kan voor een grondiger onderhoud wel kuisen met nat, op voorwaarde dat je een beetje natuurzeep toevoegt en de dweil goed uitwringt. In dit artikel vind je extra tips over het onderhoud van halfmassief parket.

Tip: Net zoals bij keramische cementtegels, bestaat er ook keramisch parket voor wie liever op safe speelt. 

Laminaat: filmlaag beschermt tegen vlekken

Laminaat is minder gevoelig voor vlekken, want de multiplex wordt afgedekt door een beschermende film. Gewoon stofzuigen is dus ideaal. Toch moet je altijd opletten met vloeistoffen te morsen, want klassieke laminaat is nog steeds samengeperst hout. Probeer vocht zoveel mogelijk te vermijden zodat de planken niet opblazen. Of je kan kiezen voor waterafstotende laminaat, die 100% waterdicht is. Mocht je echt met een vlek zitten, ga dan voor gespecialiseerde laminaatreinigers zoals die van Woca.

Vinyl: enorm makkelijk te onderhouden

De meeste vinyl vind je tegenwoordig in een kliksysteem gelijkaardig aan laminaat. We zien het om die reden steeds vaker terugkomen in de badkamer. Het onderhoud is gelijkaardig aan dat van laminaat; wekelijks stofzuigen aangevuld met gespecialiseerde producten voor de kleine vlekken. Berdy en Lithofin, beide bij ons in de winkel verkrijgbaar, zijn enkele klinkende namen voor vinylonderhoud. Enkel met bijtende producten moet je echt voorzichtig zijn. 

Deze onderhoudsmiddelen heb je best in huis

  • Voor keramische tegels: klassieke kuisproducten, zoals Berdy en Lithofin
  • Voor natuursteen: natuurzepen van Berdy en Lithofin
  • Voor natuursteen buitenshuis: Green Free van Berdy voor groene aanslag
  • Voor betonvloer: natuurlijke zeep
  • Voor cement: een zachte borstel, Lithofin Vuiloplosser enkel bij ernstige vervuiling
  • Voor mozaïek: gespecialiseerde voegenreiniger
  • Voor parket: natuurlijke zeep van Woca
  • Voor laminaat en vinyl: allesreiniger

Met deze tips ben je helemaal klaar voor het volgende grote onderhoud. Ben je op zoek naar specifieke onderhoudsproducten of twijfel je nog over welke zorg jouw vloer nodig heeft, kom dan eens langs in onze winkel. Onze medewerkers helpen je graag verder bij al je vragen over vloeren en hun onderhoud.

Heeft u vragen over het assortiment? Zoekt u iets specifiek?